O “Letaču” i njegovom autoru

 

Pred nama je neobično delo još neobičnijeg autora. Neobično delo je jer obrađuje temu iz prostora između “teorije zavera”, tajnih službi i organizovanog kriminala a da ne zahvata u presudnoj meri ni jednu od pomenutih oblasti.

Ne može se doći do kraja knjige a da se bar jedanput ne pomisli da je cela priča autobiografskog karaktera ili da se u pojedinim likovima iz knjige prepoznaju dobro poznate ličnosti iz svakodnevnog života Srbije tog vremena. U tome je neobičnost autora. Predrag Anđelić je izatkao čitav jedan imaginarni, a istovremeno tako stvarni svet, da se čitalac zaista priupita ko je taj čovek koji se tako retko javljao svojim delima (uglavnom esejima, objavljivanim preko elektronskih medija) i gde je on do sada bio?

Anđelić za svoju knjigu skromno kaže da je ona rezultat “mnogo odgledanih filmova i mašte”. Ali, nije baš tako… Svako ko je uzme u ruke, na početku čitanja će možda tako nešto i pomisliti, ali će na kraju čitanja ostati duboko zamišljen nad mogućim odgovorom na jedno jednostavno pitanje: gde prestaje realnost a počinje fikcija?

Milan V. Petković, autor knjige “VOS i UDBA nisu isto – od Jalte do Malte” kao i drugih zapaženih dela iz oblasti rada obaveštajnih službi i bezbednosne problematike

letac-detalj

Detaljnije o romanu Letač

Subscribe